Inglourious Basterds

Quentin Tarantino. Het is bijna een levende legende, die vrijwel altijd zijn belofte inlost. Zo zijn er geen films van QT te vinden die platweg slecht of vreselijk zijn. Nadeel voor de hitregisseur is natuurlijk wel dat de verwachtingen met iedere film weer stijgen en het spannend is of hij het waarmaakt.

Dan nu Inglourious Basterds, die met veel bombarie tijdens het filmfestival in Cannes werd getoond. Het script voor zijn oorlogsepos zwierf al enige tijd rond op internet en fans zaten op hete kolen. En ook ik stond vooraan tijdens de première.

Briljant

De nieuwe film van Tarantino is enorm. In alle opzichten is de film bigger than life en het heeft teveel aspecten om in een recensie te beschrijven. Maar het is het vrijwel allemaal waard! Vrijwel, want niet alles pakt even sterk uit. Maar zeg nu zelf, al heeft QT een iets mindere dag, dan is het nog steeds briljant en fantastisch om naar te kijken!

Eerst het verhaal. Shosanna (Mélanie Laurent), een ondergedoken meisje, vlucht als haar hele Joodse gezin wordt uitgemoord door Jew Hunter Hans Landa (Christoph Waltz). Vanuit haar Parijse bioscoop plant zij vier jaar later een moordaanslag op de top van de SS, die haar stulpje hebben uitgekozen voor een première. En dat is toevallig; ook de Bastards uit de titel (onder leiding van Brad Pitt’s Aldo Raine) hopen daar ook de Führer een lesje te leren.

Oscar

De twee woorden op ieders lippen zijn Christoph Waltz. Deze vrijwel onbekende Duitse acteur is dé belichaming van de meest foute Duitser die ooit op het witte doek rondliep. En hulde, wat een enorme kracht en charisma heeft deze man. Die Oscar lijkt hij al in zijn achterzak te hebben. Pitt deed voor mij iets minder, al was ook hij enorm lekker in zijn rol. Tegen het einde trok ik hem gewoon iets minder.

Helemaal zoals gewend van Tarantino is de film opgedeeld in meerdere hoofdstukken en duurt het geheel bijna drie uur. En dat is best heftig, vooral omdat de regisseur bekendstaat om zijn dialogen. Die zijn weer vlijmscherp en het gaat erin als zoete koek. Tot het einde… de sleutelscène van de film neemt bijna uur in beslag en het is groots, bombastisch en goddamn gewelddadig. Maar de vaart wordt er dikwijls uitgehaald doordat er twee verhalen door elkaar lopen. Zoals al eerder gezegd; het is gewoon enorm veel.

Maar het mag niet baten. Inglourious Basterds is een genot om naar te kijken en rolt waarschijnlijk nog meer dan eens in mijn dvd speler. Let ook op de rol van Mike Myers, heel kort maar geweldig! Dit is een van de beste films van het jaar en het lost alle beloften in. En dan de hamvraag: Is het de beste Tarantino? Voor mij is dat nog steeds Kill Bill, waarin Tarantino de balans beter onder de knie had. Maar dat zegt eerder iets over die film dan over Bastards.

Cijfer: 9

Lees ook:Bond nieuws! Christoph Waltz wordt de bad guy
Lees ook:Voorspelling Oscar nominaties
Lees ook:Zit klassieke schurk Blofeld wel of niet in de nieuwe ‘James Bond’?
Lees ook:Oscar nominaties bekendgemaakt!
Lees ook:Watch This: Quentin Tarantino in Japanse commercial

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Inglourious Basterds

 1. Pingback: Bios Top 10: Bastards blijft aan de top! | Cinema

 2. Pingback: Bios Top 10: Basterds nog geen Final Destination bereikt! | Cinema

 3. Pingback: Dvd Watch: The Reader | Cinema

 4. Pingback: Bios Top 10: De Storm waait Basterds genadeloos weg | Cinema

 5. Pingback: Bios Top 10: Carry Slee niet opgewassen tegen Storm | Cinema

 6. Nico Munk

  Deze film kun je in geen enkel hokje plaatsen, behalve dan dat ie typisch Tarantino is; dus fictie en werkelijkheid lopen door elkaar heen. Ik weet nog steeds niet of ik de film goed of slecht moet vinden…
  Slecht is in elk geval het acteerwerk ( en vooral het gepoogde Texaanse accentje ) van Brad Pitt; deze man is waarschijnlijk voor de naamsbekendheid gekozen, want een misplaatstere persoon met z’n lieve koppie en mislukte snorretje is er voor een nazi-jager niet te vinden.
  Belachelijk ook is de plotselinge ‘fysieke groei’ van Shosanna; in 5 jaar tijd van een (geschat) 9- of 10-jarig meisje naar een volwassen vrouw van, let’s say, 30???
  Afijn, wie nog van z’n 9 euro afwil en 2uur en 28 minuten wil kijken moet er beslist heengaan ( bij voorkeur in dit geval gebruik maken van een gratis 2e kaartje van AH :) .

    /   Reply  / 
 7. Stan

  Een goede recensie! Kan me erin vinden.

  Ik moest van mijn zus naar deze film, hij zou zo goed zijn. Zelf ben ik geinteresseerd in alles wat met WO2 te maken heeft.
  Dus gegaan, ofschoon ik niet zo van films van Tarantino houd. Achteraf was dat wellicht een aanwijzing geweest om vooral niet te gaan kijken. Helaas te laat.

  Een groep Joodse Amerikanen gaat op nazi jacht. (Pas na de tweede wereldoorlog werd de holocaust officieel ontdekt. Zeker voor het grote publiek. Dus dat je dan in vijandig gebied met een weekransoen tegen de gehele Wehrmacht moet opnemen. Not very likely) Maar goed. Historische feiten zijn niet zo Tarantino’s ding.

  De film vervolgt en er wordt gescalpeerd. Niet echt mijn hobby om hier na te kijken. Dit doen ze in navolging van de Apache Indianen. Maar dat is helemaal niet waar. De blanken in Amerika begonnen met scalperen. De Indianen hebben dat overgenomen. Tegen zoveel onjuistheden kan ik niet op, na de pauze maar naar huis…..

  In die zin is de holocaust op de Indianen, er zijn er immers 20 miljoen omgekomen na de “ontdekking” door Columbus, een goed onderwerp voor een soort gelijke film.
  Een groep Indianen gaat achter de linies, blanke Amerikaanse soldaten uitmoorden. Bekend als de Yankees. Om uiteindelijk bij het Witte Huis te eindigen.
  Deze film zal er echter nooit komen, jammer….

  Goede WO2 films: Saving…Ryan, Stalingrad, Der Untergang, Bridge to Far, Enemy at the Gates en natuurlijk Dass Boot….

  Genoeg azijn gezeken zo…..

    /   Reply  / 
 8. Stan

  Dat bovenste stukje moet natuurlijk “geen goede recensie”

    /   Reply  / 
 9. Pingback: Mijn favoriete films van 2009 | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>