Is Avatar de nieuwe King of the World?

Wat een zegetocht voor Avatar! Met de Golden Globe op zak voor beste film van 2009, zijn de vooruitzichten voor het prijzenseizoen positief. De avonturenfilm staat op het punt om de onverslaanbare film Titanic qua opbrengsten zelfs voorbij te streven…

Maar gaat het lukken? De film komt nog zo’n 200 miljoen dollar tekort voordat Titanic is verslagen. Maar met alvast 1,6 miljard dollar op zak is Avatar natuurlijk al een dikke hit. Maar wat ik mij afvraag…

is of het Avatar op de lange termijn gaat lukken het hoofd boven water te houden bij filmfans. Het hele 3D-aspect werkte beste aardig in de bioscoop (met Coraline als topper, al sloeg Ice Age 3 natuurlijk helemaal nergens op) en tilde zelfs sommige films naar een hoger niveau (The Final Destination is een stuk minder in 2D…).

3D-tv

Maar voor Avatar is het een belangrijke troef. En tenzij die 3D-televisie heel snel op de markt komt, zitten Avatar-fans straks met een papieren brilletje voor de buis. Toch doet het nog steeds niet onder aan het verhaal, dat misschien niet heel diepgaand was, maar wel weer een klassiek liefdesverhaal was.

Wordt er later teruggekeken op Avatar zoals we nu doen met romantische films als Gone With the Wind, Dances with Wolves en Titanic? Zeker voor die botenrampfilm was de houdbaarheid voor veel mensen beperkt. Titanic staat ten slotte niet heel hoog op de favoriete filmlijstjes van mensen. Al vind ik het persoonlijk nog steeds een goede film.

Loyaal

Het immense bedrag dat Avatar heeft opgehaald wereldwijd betekent ook iets heel anders: Net als bij Titanic (of de Lord of the Rings-trilogie bijvoorbeeld) gaan mensen vaker dan een keer naar Avatar. En dat zegt natuurlijk wel iets over de loyaliteit van de fans. Maar ook dat er dus echt wel een markt is voor science fiction films.

Kijk maar naar de bestbezochte films allertijden. Niet voor niets staan juist genrefilms als Harry Potter, Lord of the Rings en Star Wars heel hoog genoteerd. En met een uitstekend science fiction jaar achter de rug (Moon! District 9! Star Trek!) moeten studio’s echt meer vertrouwen krijgen in science fiction.

Lees mijn recensie van Avatar HIER. En laat hieronder weten of jij nog vaker dan eens naar Avatar bent gegaan!

Lees ook:Avatar doet de Titanic zinken
Lees ook:Recensie – Avatar
Lees ook:Daft Punk rockt de Tron Legacy trailer
Lees ook:Avatar 2 en 3 worden over vijf jaar verwacht
Lees ook:Watch This: Southpark doet Avatar parodie!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Is Avatar de nieuwe King of the World?

  1. Jeroen

    Ja natuurlijk ben ik nog een keer heen geweest! En of Avatar Titanic nog zal inhalen is geen vraag meer, dat is zeker. En dat gebeurd zelfs nog voordat hij uit is op dvd/Blu-ray.

    Dit is de mooiste film die ik ooit gezien heb en daarom ga ik sowieso nog een keer naar de bios. En ik hoop heel erg dat we straks ook thuis kunnen genieten van de film in 3D. Ben ik toch even blij dat we dit jaar de eerste 3D televisies op de markt krijgen. Maar ook zonder 3D is deze film op alle gebieden gewoon fantastisch, daar kan geen andere film tegenop.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>