Mijn favoriete films van 2009

De eindejaarslijstjes stromen weer binnen en de berekeningen worden gemaakt voor de favoriete films van 2009. Vandaag werd bekend dat de Zweedse vampierknuffelfilm Let the Right One In het onder de Nederlandse filmjournalisten wint.

Eerst dan maar een rijtje films die het net niet hebben gehaald: The Wrestler, Eden Lake, Paranormal Activity, Let the Right One In en Das Weisse Band. Ben benieuwd wat jouw top 10 is, laat dat hieronder weten! Mijn top 10 van 2009 is als volgt…

10. Inglourious Basterds

Inglourious Basterds was net zo chaotisch als de fout gespelde titel deed vermoeden. De energie in de film was zo heerlijk, het is Tarantino in topvorm. Met een prachtrol voor Christoph Waltz (duidelijk een Oscar), maar ook voor de twee dames Diane Kruger (misschien Oscar?) en Mélanie Laurent.

Toch geen favoriet van Tarantino, Kill Bill is simpelweg onverslaanbaar. Maar Inglourious Basterds bewees dat een oorlogsfilm niet per se dramatisch hoeft te zijn. Gaat vast nog vaak in mijn dvd-speler verdwijnen.

9. Star Trek

Nooit eerder zag ik een Star Trek-film, maar dat JJ Abrams ermee aan de haal ging kon maar een ding betekenen: Coolness! Star Trek 2009 opende de deur voor een hele nieuwe schare fans en was een lust voor het oog op het immense IMAX-doek.

Abrams zit lekker in het science fiction genre (please Cloverfield 2? Please?) en tijdens een tegenvallende zomer (Wolverine, Transformers, Ice Age, Terminator) was Star Trek een frisse wind die in Nederland nog steeds te weinig is gezien.

8. Up

Up siert veel lijstjes iets hoger en de avonturenfilm is een pareltje. De rest van de lijst is echter zo sterk, net als de overige animatiefilms dit jaar. Het was een nek-aan-nek race tussen Up en Coraline, ook een prachtige film.

Voor Pixar is Up een immens succes, voor mij was het niet de beste Pixarfilms. Maar ook dat heeft te maken met dat al die andere films gewoon zo enorm sterk zijn. Maar een film als Up die mij binnen 10 minuten in tranen weet te hebben, is mijn geld dik waard.

7. Slumdog Millionaire

Het lijkt alweer langer geleden, maar begin dit jaar kwam Slumdog Millionaire toch echt uit. En ik weet nog hoe euforisch ik toen uit de bioscoop liep. En dat voor een film met onbekende acteurs, een verhaal dat zich afspeelt in een vreemd land met als rode draad een tv-programma?

Slumdog was echter een openbaring en het bewijst maar hoe filmtechnisch regisseur Danny Boyle (Trainspotting) in elkaar zit. Een slimme, snelle film die alle gewonnen prijzen nog steeds dik waard is. Simpelweg: ga je schamen als je Slumdog Millionaire nog niet hebt gezien!

6. District 9

De tweede science fiction in mijn lijstje (er zit er nog een aan te komen). Een uiterst origineel verhaal van een onbekende Zuid-Afrikaanse regisseur die met de hulp van Peter Jackson (Lord of the Rings) zijn droomverhaal in een film mocht veranderen. Als er zoveel hart bij komt kijken, dan kun je het bijna niet verknallen.

En dat gebeurde ook niet. Even wennen aan de communicerende aliens, maar onder dat laagje zitten zoveel verrassingen verborgen in District 9. De rauwe beelden zijn heftig en het einde van de film is de natte droom voor iedere filmgek. Een totaal kloppende film waarbij je voelt dat het niet een product van Hollywood is.

5. The Hurt Locker

What the fuck? Hoe is The Hurt Locker niet in de Nederlandse bioscoop te zien geweest? Een briljant, meesterlijk oorlogsdrama (en ik hou helemaal niet van oorlogsfilms!) dat speelt als een spannende detectivefilm. De film komt oorspronkelijk uit 2008, maar wordt dit jaar pas overladen met prijzen.

The Hurt Locker kwam al in de eerste helft van dit jaar in Amerika uit (en vervolgens in België en Engeland), waarom geen filmmaatschappij in Nederland dit heeft opgepikt is schandalig. Je kunt deze film niet anders dan op het puntje van je stoel kijken.

4. Drag Me To Hell

Er is tot nu toe weinig gelachen geweest in de top 10 van 2009. The Hangover vond ik wel briljant, maar niet tot de beste van het jaar toebehoren. Nee Drag Me To Hell dan… daar heb ik serieus pas echt keihard om gelachen!

Een bankmedewerkster weigert een lening te verstrekken aan een oude vrouw, die haar daarom vervloekt. Sam Raimi (Evil Dead, Spiderman) weer terug naar zijn horrorroots en geen film uit het afgelopen jaar laat je zo hard gillen, lachen en schrikken tegelijkertijd!

3. Avatar

Op de valreep van het nieuwe jaar blies Avatar iedere filmliefhebber uit de bioscoop. Een definitieve bevestiging dat 2009 een echt science fiction-jaar is, maar geen film kon het opnemen tegen het monsterproject van James Cameron.

Binnen twee minuten hing mijn kin op mijn knieën en wist ik niet meer waar ik moest kijken. Eindelijk een film die het waard maakt om naar IMAX te gaan en die 3D-bril op te zetten. Een prachtig liefdesverhaal, en eindelijk iets dat het kan opnemen tegen Lord of the Rings.

2. (500) Days of Summer

Zo groots als Avatar is, zo klein is (500) Days of Summer. Maar minstens net zo origineel, dit liefdessprookje ‘op de kop’. De verteller waarschuwt je aan het begin: Dit is geen liefdesverhaal. Het gaat om de 500 dagen waarin Tom halsoverkop verliefd wordt op het gekke meisje Summer. Maar helaas, zij houdt niet van hem…

Ze beginnen natuurlijk wel wat samen en hun relatie is voor iedereen die het ooit eens serieus geprobeerd heeft (of dat doet) heel herkenbaar. Maar waar (500) Days zich in excelleert zijn de kleine dingen: een split screen, een musical scène en die wandeling door IKEA…

1. Dear Zachary

Al halverwege dit jaar wist ik al dat het wel heel raar moest lopen, wilde een film Dear Zachary nog inhalen. En toen had ik de helft van deze lijst nog niet eens gezien. Laat ik maar eens kort toelichten waarom een onbekende documentaire, die alleen bij een paar winkels te koop is, bovenaan mijn lijst is geëindigd (en ik nog maar 1 keer heb durven kijken…)

Ik was een keer vastbesloten een paar onbekende films te kopen, zo’n bui beleef ik soms als ik echt niet meer weet wat ik moet kijken. Toen kwam ik langs de Concerto in Amsterdam, een film- (en muziek)zaak waar Dear Zachary stond met een handgeschreven sticker: “Absoluut hartverscheurend”

Nieuwsgierig nam ik de film mee en ik heb vervolgens de laatste drie kwartier non stop keihard zitten janken. Het is een documentaire (en dus waargebeurd) over een jongen die door zijn vriendin is vermoord. Toen zij de benen nam, werd ze een paar staten (in Amerika) verder opgepakt en ingerekend. Toen maakte ze het bekend: Ze is al een paar maanden zwanger.

Hoe gaan je vrienden van de vermoorde jongen hiermee om? En wat te bedenken van zijn ouders (en opa en oma van het nog ongeboren kind)? Een prachtige documentaire die ik echt nooit meer zal vergeten. Vervolgens ging ik als een gek de film aan iedereen uitlenen en iedereen had precies dezelfde reactie. Check hieronder de trailer van mijn favoriete film van 2009: DEAR ZACHARY!

Lees ook:De hete zomerfilms van 2009
Lees ook:DVD Watch: Star Trek
Lees ook:James Gunn denkt aan meer ‘Guardians’ en haat het einde van ‘Lost’
Lees ook:De beste films van de afgelopen 10 jaar
Lees ook:Nominaties van de coolste films bekendgemaakt

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Mijn favoriete films van 2009

  1. Pingback: Spiderman 4 vindt regisseur | Cinema

  2. Pingback: Is Avatar de nieuwe King of the World? | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>