Wanneer landt Up nu eindelijk in Nederland?

In de grote hal van het Amsterdamse Pathé de Munt staat een enorm bord waarop Carl te zien is, het personage uit de nieuwe Pixarfilm Up. ”7 oktober in de bioscoop”, prijkt in grote letters onderaan. Is Walt Disney gek geworden?

De animatiefilm over een oude man die met een arsenaal aan ballonnen boven zijn huis de wereld verkent, draait namelijk sinds mei al in Amerika. Way to go om het illegale downloaden tegen te gaan!

Walt Disney Pictures heeft veel te danken aan Pixar. Het begon allemaal met hedendaagse klassiekers als Sneeuwwitje, De Kleine Zeemeermin en later The Lion King. Tientallen Oscars, miljoenen dollars aan VHS-verkoop en zelfs een aantal pretparken verder, keerde het tij. Dit mondde uit in Treasure Island (wat?), Home on the Range (welke?) en Atlantis: The Lost Empire (wie?). Met prut als The Pacifier, Snow Dogs, The Haunted Mansion en The Game Plan verloor het bedrijf alle geloofwaardigheid.

Maar Pixar wist Disney behoorlijk Up te houden. Of het nu met enge monsters, schattige robots of pratend speelgoed is, de filmmaatschappij scoort hit na hit. Maar in een jaar waarin Disney tot nu toe Beverly Hills Chihuahua, The Hannah Montana Movie en Race to Witch Mountain (die hier de bioscoop niet eens haalt) uitbrengt, komt het nu hierop aan: G-Force. Waarom besluit Disney een film over pratende cavia’s die een geheim spionnenteam vormen (een werkelijk hilarisch en ontzettend origineel concept…) in Nederland samen met Amerika uit te brengen? Maar vervolgens wel bijna een half jaar (!) te wachten met Up? Waarom?

In het filmblad Empire stond een grappige ingezonden brief: Een man vertelde dat zijn zoontje op school net had geleerd over hemel en hel. Toen het jochie thuiskwam, vertelde hij zijn vader dat als hij dood zou gaan, hij hopelijk in Pixar belandde. Misschien is dat onbedoeld toch een hele aantrekkelijke manier om naar het leven (en de dood) te kijken. Want ik weet zeker dat in die Pixarhemel Up zelf éérder uitkomt dan in Amerika.

Lees ook:Yihaa! Monsters Inc. 2 komt eraan…
Lees ook:Vier Disney Pixar films krijgen re-release
Lees ook:‘Frozen’ krijgt een vervolg
Lees ook:Disney en Pixar zijn nog niet uitgespeeld
Lees ook:Recensie – The Princess and the Frog

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wanneer landt Up nu eindelijk in Nederland?

  1. Pingback: Voorpremière: Up | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>