Ciné Premières opent haar deuren

Het Ciné Premières filmfestival is dit jaar alweer voor de dertiende keer. Alle Francofielen verzamelen, want er komen weer prachtige Franstalige films voorbij. Het festival loopt van 12 t/m 22 november.

De openingsfilm Les Regrets draait donderdagavond in Groningen. Het festival vindt plaats in de steden Amsterdam, Groningen, Den Bosch, Nijmegen en Den Haag. Hieronder de headliners van het festival, de films die jij als fan van Franse cinema absoluut niet mag missen:

Les Regrets

 Een veertiger ziet op straat zijn jeugdliefde lopen en wordt even later bij haar uitgenodigd voor een etentje. Het tweetal ontdekt dat de liefde nog niet over is, maar zij heeft ook een man en een dochtertje… Een heftige passionele affaire ontstaat tussen het tweetal, maar heeft deze liefde een catastrofale afloop?

 

Louise-Michel

Gitzwarte, absurdistische Franse komedie over fabriekswerker Louise die op een meesterlijk plan komt. Ze huurt een moordenaar in die de baas om moet leggen. Zo ontmoet ze Michel, maar al snel stuiten ze op een aantal problemen. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk voor de slechte omstandigheden in de fabriek?

 

Polytechnique

In 1989 strompelt een jongen een Canadese school binnen en opent het vuur op zijn medestudenten. Uiteindelijk slaat hij de hand aan zichzelf… Deze Elephant uit Canada is een klap in het gezicht en een nare vertelling van een van de grootste drama’s uit het land. Tien jaar voor Columbine, maar nog zeer actueel.

 

C’est pas moi, je le jure!

‘Een dromerige versie van Dennis the Menace’, al doet dat de film nog niet het recht toe dat het verdient. Het jongetje Leon is rebels en doet er alles aan om zijn saaie leven te ontvluchten, iets wat uitmondt in hilarische maar ook tragische gebeurtenissen. Een verfilming van de roman van Bruno Héberts.

 

Espion(s)

Luchthavenmedewerker Vincent wordt opgepakt als zijn collega dood gaat na een ontploffing. Hij wordt echter gerekruteerd voor MI5 door een agent (Stephen Rea), waarna hij op een geheime missie wordt gezet. De Franse variant op de Three Days of the Condor is lekker broeierig en kan natuurlijk ook rekenen op een lekkere romance.

 

L’autre

Een vrouw raakt geobsedeerd door de nieuwe vriendin van haar ex. Hij wil niks loslaten over wie zij is en terwijl ze ‘als vrienden uit elkaar zijn gegaan’, wil Anne-Marie het toch weten. Het leidt tot een koortsachtige zoektocht in deze psychologische thriller. Hoofdrolspeelster Dominique Blank kon in het filmfestival in Venetië rekenen op de prijs voor beste actrice.

 

Le Bal des Actrices

Een feest van herkenning voor iedere Franse filmliefhebber, in Le Bal des Actrices zijn onder anderen Charlotte Rampling, Julie Depardieu en Maïwenn te vinden. Deze mockumentaire (nep-documentaire) draait om een groepje Franse actrices die een erg groot ego hebben. Het wordt allemaal afgewisseld door muzikale nummers, dus genoeg te beleven!

Wil je weten wanneer de films draaien en in welke stad je daarvoor moet zijn? Check dan de website van Ciné Premières!

Bekijk hieronder de trailer van Louise-Michel:

Lees ook:Grappig interview Steve Carrell & Tina Fey
Lees ook:Alice in Wonderland première pics
Lees ook:Bekijk de foto’s van de rode loper première De Heineken Ontvoering
Lees ook:Jouw film te zien op het Witte Doek?
Lees ook:Rode loper première The Adventures of Tintin – Foto’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>