Wat te zien op het Nederlands Film Festival?

Het Nederlands Film Festival gaat dit jaar van start met de openingsfilm Tramontana (of de onofficiële openingsfilm Lover of Loser van Carry Slee, die dinsdagavond werd vertoond). De Spaanstalige Tramontana dingt ook mee naar die felbegeerde Gouden Kalf, die op 2 oktober worden uitgereikt.

Als jij ook van plan bent af te reizen naar de Domstad, maar geen idee hebt welke films een beetje te behapstukken zijn, heb ik er een paar uitgelicht! En vergeet natuurlijk niet naar de uitreiking te kijken, die door de VPRO wordt uitgzonden (Oorlogswinter voor de Kalf!).

 

Tramontana

In dit Spaanse drama bespreken een groepje mannen het leeftijdsverschil in de relatie van twee dorpelingen. Dit vindt plaats tijdens een potje kaarten, tijdens een winderige periode.

De relatie van het tweetal wordt uiteengezet, met een dramatische afloop. Tijdens kerst werd het levenloze lichaam van de man Pepet Tremolls gevonden, zou de minnaar van zijn vriendin de schuldige zijn?

 

Alles Stroomt

Anneke Blok in de hoofdrol, dat belooft wat te worden. Zij speelt een moeder die haar zoon mist, hij gaat namelijk na zijn eindexamen in een kraakpand wonen en keert zijn ouderlijk huis de rug toe.

Alles stroomt in het leven en zo ook voor haar, zeker als ze op een schip gaat wonen en zelf ook een drastische verandering ondergaat. Draait vanaf 8 oktober regulier in de bios.

 

Nothing Personal

Een Nederlandse vrouw vertrekt naar Ierland, waar ze Martin tegen het lijf loopt. Met niets meer dan een tent en een aantal bezittingen krijgt ze een speciale band met de eenzame man.

Het speelfilmdebuut van Urszula Antoniak gaat over een vreemde vriendschap die zich tegen het grauwe Ierse landschap afspeelt.

 

 

Kan Door Huid Heen

Alsof het een thema is dit jaar, maar hierin vertrekt ook een vrouw richting het landschap. Marieke wordt gedumpt door haar vriend en alsof dat niet genoeg is, wordt ze ook nog aangerand.

Ze vertrekt naar een Zeeuwse boerderij en ontmoet John. Terwijl ze om leert gaan met gevoelens van wraak en angst, zien wij hoe eenzaam ze eigenlijk is.

 

 

Gevangenen van de Grond

De slotfilm van het festival is dit jaar een documentaire over de eenzame dagen in Finland. De nachten zijn lang en mensen brengen hun tijd vooral door in karaokebars en café.

Regisseuse Stella van Voorst van Beest toont een grijs landschap, waarin bewoners de Finse variant van de tango dansen. Zo werd het koude land nog nooit in beeld gebracht, een gewaagde afsluiter!

 

Coach

Een nieuw film van Joram Lürsen! De Alles Is Liefde-regisseur zet weer Anneke Blok in, ditmaal gaat het alleen niet over hoeveel iedereen van elkaar houdt (oftewel een Nederlanse Love, Actually).

Maar Blok speelt hier een huisvrouw die zich ontfermt over een jonge Marokkaan met leerproblemen. Een schril contrast van upperclass Amersterdam versus de Bijlmer. Klinkt interessant!

 

Missen

De zevenjarige Laura mag zichzelf gelukkig prijzen, ze gaat namelijk op schoolreisje en wordt door haar moeder naar de bus gebracht. Iets wat niet dagelijks gebeurt, zo blijkt uit een terugblik.

Maar nu rijst de twijfel bij het jonge meisje, gaat zij de bus wel halen? De korte film Missen werd geselecteerd voor de competitie in Cannes en is zowel minimalistisch als effectief.

 

De overige competitie

Tja, dit zijn dan een aantal onbekende films die te zien zijn en interessant klinken. Maar de competitie bestaat ook uit films die allang in de filmhuizen en bioscopen te zien waren. Zoals Angst, de Michiel van Erp-docu over mensen met een angstsyndroom.

Of de Oscarkanshebber Wit Licht, die voor Cannes speciaal werd verbouwt en in de nieuwe versie te zien is. Diens competie Bride Flight en De Storm zijn ook te zien.

 

Oogverblindend, met Georgina Verbaan en Rutger Hauer, is ook de moeite waard. Of kinderfilms De Indiaan, Kikkerdril en Mijn Vader is Detective zijn ook te bezichtigen. 

Welke je beter kunt overslaan zijn Spion van Oranje, Stella’s Oorlog (op dvd prima) en Bollywood Hero. Daarentegen moet je natuurlijk wel Het Leven uit een Dag en De Laatste Dagen van Emma Blank een kans geven!

 

Tot slot beleeft Carmen van het Noorden een soort van première, net als Lover of Loser (een verfilming van het Carry Slee-boek). Hou je van docu’s? Zeker Beyond the Game en Carmen Meets Borat checken! 

En om maar af te sluiten met mijn favoriet van het festival, is het maar te hopen dat Oorlogswinter met die felbegeerde Kalf naar huis gaat!

Lees ook:Jouw film te zien op het Witte Doek?
Lees ook:Winnaars Gouden Kalveren 2011
Lees ook:Eerste films Imagine Film Festival bekendgemaakt
Lees ook:42 Trailer met Harrison Ford
Lees ook:Nieuwe 42 poster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>