Dvd Watch: The Reader

Hanna Schmitz is een eenzame vrouw die de aandacht van de jonge Michael in de zomer van 1958 wel kan gebruiken. Het leeftijdsverschil is groot, maar dat maakt het tweetal niks uit. Hannah geniet echter het meest als Michael haar klassiekers als Huckleberry Finn en The Lady with the Dog voorleest.

De vrouw is na een zomer plotseling verdwenen en Michael ontdekt zes jaar later waarom. Als hij dan rechten studeert, bezoekt hij een hoorzitting over een paar vrouwen die in een concentratiekamp Joodse vrouwen vermoord hebben. Hannah blijkt de hoofdverdachte te zijn…

Waarom wel? The Reader heeft enorm veel prijzen in de wacht gesleept en het verhaal is nogal wat. De misdrijven waarvan Hannah wordt verdacht zijn heftig en de vraag blijft in je hoofd spelen in hoeverre zij betrokken is geweest. Kate Winslet is flink op dreef, net als David Kross als de jonge Michael. Het is een groot dramatisch geheel en regisseur Stephen Daldry (van het fenomenale The Hours) weet precies hoe hij zijn publiek moet bespelen. De sombere setting en het sterke script zijn ook zeker de moeite waard.

Waarom niet? Enige irritatie ontstond wel tijdens het kijken van The Reader. Ten eerste snap ik nog steeds niet waarom Amerikaanse regisseurs (of Britse in dit geval) films maken die zich in Duitsland afspelen, maar waarin acteurs Engels met een Duits accent spreken. Echt zo onnodig, kijk maar naar Inglourious Bastards! The Reader is daarnaast ook niet heel sterk… Het verhaal is natuurlijk prachtig voer voor een boek, maar het bronmateriaal vertaalt zich niet netjes naar film. Zo worden de beweegredenen van jonge Michael als hij achter de waarheid komt, maar zijn mond houdt, nooit heel duidelijk.

Winslet draagt de film wel, maar die Oscar moet wel een doorgestoken kaart zijn! Ten eerste is haar rol duidelijk een vrouwelijke bijrol (en geen hoofdrol) en heeft zij echt veel betere rollen gespeeld, zoals in Revolutionary Road (waar ze niet voor werd genomineerd!). Zonde dat zij om The Reader onthouden wordt.

Ralph Fiennes speelt ook een rol, een soort depressieve advocaat die er zelf weinig zin in lijkt te hebben. Terecht dat je over zijn acteerwerk weinig leest! De film is nergens ook maar een beetje luchtig. Helaas zwaar onder de maat, onbegrijpelijk dat mensen zo met deze film weglopen.

Cijfer: 6

Lees ook:DVD Watch: Bride Wars
Lees ook:DVD Watch: BrĂ¼no
Lees ook:Bios Top 10: Harry Potter verplettert de concurrentie
Lees ook:DVD Watch: He’s Just Not That Into You
Lees ook:‘LEGO Movie 2′ krijgt meer “Vrouwen en vrouwendingen”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>